Maremmana’s gedijen goed op de Loozerheide

2017/12/15 11:55:43:668:001 - Ingezonden door J. Roosen

Al sinds enkele jaren grazen er op de Loozerheide, tussen Weert en Budel-Dorplein, Maremmana runderen.
De Maremmana primitivo, zoals het rund officieel heet, is een Italiaans runderras uit de Maremma, een gebied gelegen in het zuiden van Toscane en noordelijk Lazio. Het rund lijkt op de oeros. Het Maremmana ras is een afstammeling van de Podolische langhoornvee groep. Het dier heeft een grijze tot zwarte vacht. Stieren kleuren donkerder. De koeien zijn wat lichter gekleurd. De kalveren zijn bij de geboorte reebruin van kleur. Na ongeveer een half jaar verkleuren ze naar zwart of grijs, al naar gelang het geslacht.
De hoorns van een volwassen dier zijn lang (tot wel 100 cm) en hebben een typische halve maan vorm bij de stieren. De koeien hebben meer liervormige horens.
De Maremmana primitivo heeft een indrukwekkende lichaamsbouw, wat de volwassen dieren een zeer solide en robuust uiterlijk geeft. De dieren komen uit de moerassen en bergachtige gebieden van Midden-Italië, dat maakt dat ze met schraal voedsel kunnen omgaan. Door deze eigenschappen gedijen ze prima op de Loozerheide. Niet alleen de Maremmana's gedijen goed op de Loozerheide. De uitgezette Exmoor paarden doen het eveneens goed op de vlakte. Ook de vos heeft zijn intrede gedaan in het gebied, gezien de holen die her en der zichtbaar zijn. En verder zitten er konijnen, tal van insecten en vogels. Ze vinden het prima als je ze bezoekt. Mits je je houdt aan de gedragsregels. Zo moet je een veilige afstand van vijfentwintig meter aanhouden tot het dier. Je mag ze niet voeren of aanraken en als je een hond bij hebt moet die aan de lijn.
Misschien een leuke tip voor na het Kerstmaal?