Mijn stem verloren…

2018/03/14 10:09:00:000:000 - Ingezonden door Frank van Leeuwen, #3 CDA Cranendonck

“Wa gade daar toch doen?!”, “Hedde gij daar nog tijd veur?”, of “Mooi dat je dat wil doen!” Slechts een greep uit enkele reacties van de afgelopen weken, nadat bekend werd dat ik verkiesbaar ben voor een zetel in de gemeenteraad van Cranendonck. Wat ga je daar als 22-jarige knaap dan eigenlijk doen?
De meeste van die vragen kreeg ik op de vele prachtige carnavalsfeesten in Cranendonck. Echter bleek dat vaak niet het beste moment om hier dieper op in te gaan. Niet dat het onderwerp daar niet geschikt voor is, maar vooral dankzij mijn verloren stem. Zo gaat het elk jaar. De eerste dag van carnaval kan ik nog een beetje praten, maar na enkele optochten en gezellige avonden is mijn stem tegen dinsdagavond toch echt verdwenen.
En dat is nou precies waarover ik dit stukje schrijf: verloren stemmen. Dan bedoel ik nu niét die stem die je gebruikt om in polonaise luidkeels “’t Dondert En ’t Bliksemt” mee te lallen, maar die stem die je eens in de zoveel jaar krijgt om je voorkeur voor een bepaalde partij en/of persoon uit te spreken. En nu hoor ik je al denken: “Ach, wat boeit dat ene bolletje nou, dat ik met een potlood rood kleur en in een omgebouwde container gooi?” Precies dat is het punt. Dat ene bolletje boeit wel degelijk. Want al die bolletjes samen bepalen de richting waarop onze gemeente de komende jaren verder gaat. Dat ene bolletje is dus mega belangrijk! Het is immers jouw stem! Jij laat je horen en je mag er dan ook wat voor terug verwachten.
Dat beantwoordt misschien wel de vraag wat die knaap van 22 daar toch gaat doen. Ik ben ervan overtuigd dat we in Cranendonck al heel veel goed doen en dat we samen oplossingen kunnen vinden voor kwesties met totaal uiteenlopende opvattingen. Dat doen we echter niet door alleen maar loze kreten te roepen of via alle mogelijke kanalen laten weten wat allemaal ‘anders’ moet. Verantwoordelijkheid nemen, daar gaat het om! Je hebt je stemrecht om je mening te laten horen. Doe mee!
Wat vraag ik je dus? Neem op 21 maart een paar minuten de moeite om een van die belangrijke bolletjes rood te kleuren. Ik vind het prima als je tijdens carnaval, net als ik, je stem verloren laat gaan; maar op de dag van de verkiezingen is dat doodzonde.