Sint Servaasstraat door het stof!

2018/10/19 12:01:53:742:001 - Ingezonden door Jack Roosen

Bewoners van de Sint Servaasstraat in Budel-Dorplein, die met hun achtertuin grenzen aan 't Routje, ondervinden sinds enkele jaren hinder van opwaaiend stof. Vier jaar geleden is het weggetje gesaneerd. Het was vervuild met zinkassen. Tot begin jaren vijftig van de vorige eeuw lag hier en smalspoor van de zinkfabriek. Over de weg rijdt voornamelijk landbouwverkeer. Het opwaaiende stof komt in de tuinen terecht, op ramen, kozijnen en tuinmeubilair. Maar ook in buiten hangende was. Een ander probleem is dat de gezondheid te lijden heeft onder het fijnstof, geven de bewoners aan.
Johan Bekelaar, wiens tuin ook grenst aan 't Routje, heeft contact gezocht met de gemeente. Onlangs is er een gesprek geweest tussen bewoners, gemeente en een agrariërs die veel gebruik maakt van de weg en daardoor dus ook stof veroorzaakt.
Mogelijke oplossingen zoals verharding, afsluiting of een semi-verharde weg zijn besproken. Ook snelheidsbeperking middels drempels zou een oplossing kunnen zijn. Afsluiting is voor landbouwverkeer geen optie omdat de Sint Paulusstraat steevast vol geparkeerde auto's staat.
De gemeente heeft verkeersmetingen gedaan en gaat intern overleggen. Zij komt daarna bij de bewoners terug.

Tekst en foto J. Roosen