Update Umoja Project

2017/11/16 15:46:38:382:001 - Ingezonden door Henny Schuurmans

"Tot afgelopen juli ben ik werkzaam geweest als verpleegkundige bij mensen met een beperking. Door mijn pensioen kon ik langere tijd naar Moshi/Shirimatunda komen. Doordat we altijd tegen dezelfde problematiek aanliepen gaf ik te kennen zo niet verder te kunnen werken. Er vormde zich onmiddellijk een jong team rond Umoja, die allen te maken hebben met deze problematiek. Verschillende organisaties zullen deel uit maken van ons team. Doordat Umoja veelvuldig gebruikt wordt gaven we onze nieuwe officiële organisatie de naam Umoja na upendo centre ( een CBO, die we gaan upgraden naar een Internationale NGO ).Bij ons blijft het Umoja-project.
Op een mooi stuk grond, heel vruchtbaar en met zicht op de Kilimanjaro gaan we een activiteitencentrum bouwen. In deze omgeving bezochten we op één dag 13 nieuwe gezinnen, en tot op heden houdt dit mij nog bezig. Dit is nog maar het begin in de nieuwe regio. Na de bijna 20 jaar dat ik hier ben had ik dit niet meer voor mogelijk gehouden. Zoveel nog nooit geziene ellende en armoede. Sponsors in ons project hebben ervoor gezorgd dat er voor ieder kind een health Assurance is die we afgelopen zondag konden overhandigen aan de ouders in een bijeenkomst. Dit wil zeggen dat al onze kinderen het komend jaar gratis alle medische zorg krijgen die nodig is. Dit is een enorme vooruitgang. Kinderen met een grote beperking gingen afgelopen week naar een therapieweek. CCBRT leert de mensen hoe om te gaan met een beperking, dit kan omdat ook één van de familieleden hierbij aanwezig is. Hierna wordt er een compleet nieuwe aangepaste rolstoel voor hen gemaakt.
George, onze occupation therapist bezoekt onze kinderen thuis en of nodigt hen uit op de speciale afdeling in het KCMC ziekenhuis. Door George kan ik daar bij de onderzoeken van onze kinderen zijn en hen helpen begeleiden. Ik was daar samen met mama Innocent en Innocent. Een kind van 4 jaar met het syndroom of Down. Hij is 4 jaar en woog 9 kg. Gelukkig was ik net op tijd om hem naar het ziekenhuis te kunnen brengen. De Nederlandse dokteres gaf onmiddellijk opdracht voor meerdere onderzoeken. Ik hoop zo dat we Inno kunnen redden. Ik hoop dat onze mensen in Hamont-Achel ons Brinta, Bambix en buggy’s kunnen bezorgen. Dan  kunnen onze kinderen toch al eens zitten en verplaatst worden want er is werkelijk totaal niets. Geen huis of in modder en ook geen eten. Duncan, is directeur van Social Welfare. Zijn team bezoekt onze gezinnen die deze hulp heel erg nodig hebben en ondersteunen hen. Ze hebben ervoor gezorgd dat we baby Habibo konden onderbrengen in een weeshuis en zo konden redden. Wij werken in België ook samen met hoge scholen en met een universiteit zijn we in overleg. We blijven samenwerken met onze kinderen in onze dagopvang in Shirimatunda. De ouders smeken ons keer op keer om te helpen en ze waren dolgelukkig toen we hen konden mededelen dat we een stuk grond hebben. Ze beloofde ons allen medewerking. Sedert het begin hebben we een heel fijn contact. Ze zagen een groot verschil toen er 7 studenten en de lerares hier hun stage kwamen lopen.
In december wordt ons Umojahuis geopend. We zijn het nu aan het afwerken en het ziet er prachtig uit. Een nieuwe ploeg leerden we kennen door onze vrienden en ze leveren goed werk af. Vanaf dan zal de cirkel rond zijn d.w.z. , in het Umojahuis worden de kinderen/volwassenen met een beperking gediagnosticeerd. Er wordt een behandelplan opgesteld en onze mensen zullen van hieruit hen begeleiden in het activiteitencentrum en de thuissituatie. Dit zal een grote vooruitgang zijn. We krijgen ondersteuning van de bovengenoemde organisaties. De dagopvang in Shirimatunda is gerenoveerd en het waterproject voorziet hen nu van water. Ons waterproject gaf ons veel stress maar toen ook hier onze vrienden te hulp schoten kon ook dit opgelost worden. TAWREF is het 5e huis aan het bouwen voor Bibi Samuel, het ziet er goed uit. Van geen huis gaan naar een stenen huis. TAWREF gaat zorgen dat Bibi haar eigen kleine business kan starten. Marleen zorgde ervoor dat er meubels in gaan komen en ging hiervoor naar een schrijnwerker. De foto van Innocent werd massaal gekozen door de mensen op facebook en door persoonlijke contacten. Daarom gaan we deze foto in onze slogan gebruiken. Samen met de Kilimanjaro coffee lounge gaan we een wandeling organiseren in Moshi. De opbrengst hiervan zal voor ons project zijn. Ook zal er met een grote organisatie een congres georganiseerd worden. Dit om de mensen bewust te maken wat het betekent om een beperking te hebben en om de mannen te wijzen op hun verantwoordelijkheid. De projecten die we door al jullie steun en aanmoedigingen konden bouwen vragen nu nog enkel opvolging. De cirkel is rond en daarom zijn we ontzettend blij dat we een team rondom ons hebben die de toekomst van de kinderen ter harte nemen. Dit betekent veel voor de toekomst. Umoja na upenda : het één zijn in liefde."