We moeten ons brein Ontgrieken

08-07-2015 21:46 - De aandelen van HAC

Sorry hoor, maar ik ga het er niet meer over hebben. Iedereen heeft het er al over, al maanden aan een stuk. Onze breinen zijn er volledig mee vervuild. Hier is dus mijn bijdrage aan het grote Ontgrieken van onze gedachten. We gaan het eens hebben over Portugal, het braafste land van de EU. Daar hoor je niemand over.


Wat dat betreft lijkt de EU wel een slecht geleid bedrijf: goede klanten die braaf doen wat er van ze verwacht wordt, worden volkomen genegeerd; maar de boze, vervelende klanten die slecht betalen, altijd wat te mekkeren hebben, soms zelfs hele zendingen retourneren om een of ander lullig foutje in één product, jawel, die klanten krijgen de volle aandacht van de directie. Die krijgen kortingen en worden voorgetrokken! En wie draaien daar voor op? Juist ja, de brave, goed betalende, zelden mopperende klanten! Mijn advies aan de EU is dan ook: geef eens alle aandacht aan Portugal. En niet alleen aandacht: maak een gebaar. Maak naar elke Portugees duizend euro over, dat kost maar €10,5 miljard – baby’s inbegrepen. En geloof maar dat de Portugezen die gift heel wat beter zullen besteden dan die 11 miljoen levensgenieters op onze kosten, daar aan de Middellandse zee, aan wie we al god weet hoeveel miljard zijn kwijtgespeeld.


En je zult zien, dán gaat het gebeuren: de koersen op de beurs van Lissabon (de PSI20-index) zullen langzaam maar zeker beginnen te stijgen. Vervolgens gaat ook de aandacht van de Europese beleggers uit naar de PSI20. Deze beleggers gaan Portugese aandelen kopen, de koersen stijgen verder en, enne… allemaal flauwekul, natuurlijk, die €10,5 miljard overboeken naar alle Portugezen, maar op veel meer aandacht en erkenning van de EU hebben ze wel het volste recht, net als Italië, Ierland en Spanje.


Iets dat ook veel meer aandacht verdient zijn de komende kwartaalcijfers met de resultaten over het 2e kwartaal (Q2) 2015. Hoe hebben de ondernemingen gedraaid in Q2? Hebben ze iets van al het politieke gedoe gemerkt, of is dat laatste eigenlijk meer een soort virtuele bovenwereld? Vreemd is het wel dat de werkelijke wereld, lees: al die tienduizenden florerende ondernemingen met hun medewerkers die voor onze feitelijke welvaart zorgen, nauwelijks aandacht krijgen in de media. 


Enfin, het cijfermateriaal komt er nu snel aan en dan kunnen de AEX en de andere indexen eindelijk weer reageren op bedrijfsresultaten i.p.v. op politiek. De AEX (457), die sinds 1 januari nu nog maar 8,5% hoger staat (was 20% in april), bevindt zich inmiddels op een glijbaan richting 440! Alleen goede bedrijfsresultaten en Ontgrieking kunnen een verdere val voorkomen. 


Daarom ben ik vooral heel benieuwd naar de kwartaalcijfers van Facebook (n 40%(!) meer, richting weinig’ in vergelijking met b.v. Google, maar Facebook is nog bezig z’n dure overnames (bijvoorbeeld Het aandeel beweegt zich al een jaar licht stijgend van 80,- veel kleiner acht. Op 29 juli a.s. worden de kwartaalresultaten gepubliceerd en dan kunnen we nog eens proberen te begrijpen waarom aandelen Facebook zo sterk presteren.


DE GETIPTE AANDELEN
We kijken wekelijks terug naar het advies van een HALF JAAR geleden. Op 31 december 2014 was het de beurt aan uitzendbureau USG op een koers van €9,28. Op wo 1juli2015 noteerde USG 45% (!) hoger dan een half jaar terug. En wie z'n aandelen had verkocht op 14 april, had nog enkele procentjes meer verdiend… De AEX steeg in deze periode met 13,7%. 


Auteur Gerard van Winkel