KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD

Gratis maar niet voor niks

28-04-2017 14:49 - Overige

Op mijn gemak zit ik door deze krant te bladeren. Meestal lees ik de verhalen en reportages grotendeels. De agenda kijk ik door, ik ben weer volledig op de hoogte van de sportprestaties die mijn favoriete clubs geleverd hebben en dan kijk ik ook nog even of ik de jarige van de week ken. Ik ben graag op de hoogte wat er zoal speelt in mijn omgeving. Ik bekijk de advertenties groot en klein, de mooie kleurrijke foto’s, de rubriek “Doa zegde wa” waarin de kleine verschillen tussen onze dialecten mooi zichtbaar worden gemaakt. Noem maar op. Ik weet trouwens niet wat jullie van de nieuwe look van HAC Weekblad vinden, maar ik vind het er in ieder geval erg goed uitzien. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Bij deze. Ik blader verder en kom bij de pagina met de allerkleinste advertenties, de zogenaamde HAC-jes. Normaal gesproken ga ik daar meteen aan voorbij. Die bekijk ik niet eens. En vraag me nou asjeblieft niet waarom, maar ik las die werkelijk echt helemaal absoluut nooit. Die interesseerden me gewoon niet. Ik weet echt niet waarom ik ze niet of nauwelijks bekeek of las, maar dat doe ik nu eenmaal niet. Deed ik niet moet ik zeggen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die juist die kleine oproepjes bekijken, maar er zijn ook mensen die als eerste de overlijdensberichten lezen in de krant en dat zijn nou net de berichten die ik niet bekijk. Ik ben wat dat betreft misschien wel een beetje een uitzondering denk ik. Ik was daarin een uitzondering moet ik zeggen. Want wat ik pas geleden ontdekt heb is weliswaar misschien voor velen van jullie al lang gesneden koek, maar ik ben daar echt nu sinds kort pas achter gekomen. Er ging werkelijk waar ineens een hele nieuwe wereld voor me open. Alsof je in het huis waar je al jaren woont ineens een deur aantreft waarvan je het bestaan niet eens vermoedde.
De HAC-jes zijn namelijk niet alleen maar berichtjes van kinderen die een hok zoeken voor hun konijn of oproepjes om gezelschap te vinden voor de ouderen onder ons. Het is ook geen pagina vol met auto’s die te koop staan of grindtegels die geheel gratis of tegen elk aannemelijk bod kunnen worden opgehaald. Nee, er staan daar ook berichten tussen die je een aantal keren moet lezen voordat werkelijk tot je doordringt waar de tekst in dit geval om gaat.
Natuurlijk staan er berichtjes over bedden de men wil verkopen, muzikanten die gezocht worden voor een band,  een portemonnee die gevonden is op de markt in Budel. Dat zijn eigenlijk de berichtjes die je ook verwacht. Maar het wordt voor mij pas echt interessant als ik iets lees dat ik in eerste instantie niet begrijp, waarbij mijn hersenen gekneed worden. Zo las ik een berichtje waarin iemand de koper van een complete eethoek vraagt om nu eindelijk de tafel op te komen halen, want anders wordt deze weggegooid. Ik weet niet wat dit soort berichten bij jullie doen, maar ik en vooral mijn fantasie slaat dan behoorlijk op hol. De meest absurde verhalen ontstaan bij het lezen hiervan. Of wat dacht je van een bericht over iemand met voetproblemen die gezocht wordt om mee naar school te gaan? Nou, dan gaan bij mij allerlei bellen rinkelen en voor ik het zelf weet heb ik weer een komisch stuk gefabriceerd in mijn hoofd. Daarom wil ik bij voorbaat dan ook alle mensen via deze weg bedanken voor hun bijdrage aan de verhalen die ik op podia in Nederland en België vertel om de mensen te vermaken.
Het meest fascinerende HAC-je tot nu toe vind ik vooralsnog het bericht dat je in de bibliotheken van Hamont-Achel-Neerpelt en Overpelt gratis zaad kunt gaan halen. Gratis zaad! Als jullie eens wisten wat voor verhalen bij het lezen van dat bericht spontaan uit mijn brein opborrelden. Dank daarvoor.
De HAC-jes zijn wat dat betreft wel gratis, maar zeker niet voor niks. Mensen die deze prachtige advertenties nog niet lazen raad ik aan om daar mee te beginnen.
Trouwens, het idee om gratis zaad te verstrekken is bijna geniaal te noemen, als je bedenkt dat in de komende jaren de vergrijzing een belangrijk onderwerp is.
Gratis maar niet zeker voor niks.
Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar info@a3compen.nl