Voorwaar voorwaar ik zeg U……

11-05-2017 15:30 - Overige

Het is zo ver! Het is nog nooit zó dichtbij geweest. Zóver is het nu al! Alles vanaf nu is de toekomst. We staan op een punt in de geschiedenis dat er heel erg veel staat te gebeuren. Ik denk, nee ik ben er van overtuigd dat er in de wereld de afgelopen 70 jaar niet zoveel aan de hand geweest is als in de situatie waarin we nu met z’n allen verkeren. De hele wereld staat op zijn kop, iedereen loopt op z’n tenen en overal broeien er grote problemen die elk moment tot uitbarsting kunnen komen. Hebben we vorige week nog de mensen herdacht die door oorlogen, geweld, haat en nijd, misgunst en egoïsme het leven hebben gelaten en nu zitten we er alweer midden in. Mensen worden steeds egoïstischer en solidariteit is ver te zoeken. Alles draait om geld en iedereen is druk bezig om zoveel mogelijk speelgoedjes te vergaren.
We hebben de oorlog achter ons gelaten. Gelukkig. We hebben vrijheid en daar mogen we trots op zijn. Toch? Toch ben ik bang dat we ons stapvoets richting volgende oorlog begeven zonder het te beseffen. Het zogenaamde Boiling Frog Syndrome.
Omdat we zo driftig bezig zijn met onze spulletjes, waarbij het steeds nieuwer en groter moet, worden we ook steeds een beetje voorzichtiger met elkaar, afstandelijker, zelfs bang dat iemand onze dingetjes beschadigd of misschien wel af wil pakken. Ook omdat het zoveel geld heeft gekost. En terwijl wij bang zijn dat een ander onze verzameling kleiner maakt, zijn we bezig te zorgen dat anderen steeds minder hebben.
Vooral de laatste jaren ben ik hier meer over na gaan denken en er komen bij mij altijd 2 liedjes naar boven in deze periode van herdenking en vieren van vrijheid. Het eerste muzieknummer is “Over de muur” van Klein Orkest, waarin Harrie Jekkers zingt over Oost en West Berlijn en de muur, die daar destijds tussen stond. Vooral het stuk waarin Harrie zingt dat het Westen niet zo vrij is als ze denkt spreekt mij aan: “Goed... je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur. En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur.” Natuurlijk moet je het niet te zwart-wit zien, maar hier zit wel degelijk een kern van waarheid in.
Het tweede lied dat mij boeit en dat de laatste tijd volgens mij steeds meer betekenis krijgt als je er over nadenkt is het uit 1982 stammende lied “Kristallnaach”. Zanger Wolfgang Niedecken van de Keulse band BAP waarschuwt hierin dat we moeten opletten omdat het verval van onze vrijheid altijd op de loer ligt. Omdat we zomaar ergens in meegesleurd kunnen worden. Dit komt het beste naar voren in de volgende stukjes tekst:  Doch die alles, was anders ist, stört, die mit dem Strom schwimmen, wie es sich gehört, für die Schwule Verbrecher sind, Ausländer Aussatz sind, brauchen wer, der sie verführt. Vrij vertaald: Maar zij die zich storen aan hen die anders zijn, die met de stroom meezwemmen, zoals het hoort, voor wie homo’s criminelen zijn, en buitenlanders paria’s zijn, hebben iemand nodig die hen in vervoering brengt. Ook het volgende stukje is immer aktueel: Da, wo Darwin für alles herhält, ob man Menschen vertreibt oder quält, da, wo hinter Macht Geld ist, wo stark sein die Welt ist, von Kuschen und Strammstehen entstellt. Wo man Hymnen auf dem Kamm sogar bläst, in barbarischer Gier nach Profit, "Hosianna" und "Kreuzigt ihn!" ruft, wenn man irgendeinen Vorteil darin sieht, ist täglich Kristallnacht. Dit betekent zoiets als: Daar, waar Darwin overal bij gehaald wordt, of nu mensen verdreven of gemarteld worden. Daar, waar achter macht geld staat. Waar sterk zijn alles is. Waar ‚je koest houden’ ‚ en ‚in de houding staan’ de norm is. Waar je zelfs het volkslied op een kammetje kunt blazen. Waar mensen gedreven door barbaarse hebzucht … Hosanna’ en kruizig Hem’ roepen zodra zij ergens voordeel zien, daar is het dagelijks Kristallnacht.
De bloemkransen die op de Dam geplaatst werden, zijn drie uur na de Nationale Dodenherdenking al weer verwijderd uit angst voor vandalisme.
„We moeten ze wel weghalen, want in het verleden is er met de kransen gevoetbald”
Heden zij, morgen jij.
Jij zou dat niet prettig vinden. Waarvoor waarvoor zeg ik U ?

Mocht je vragen of op- en/of aanmerkingen hebben mail dan naar info@a3compen.nl