Vermaak van de bovenste plank in Budel-Schoot

08-02-2019 10:03 - Ingezonden door Roy de Leijer

Het waren veelal vertrouwde gezichten die hun opwachting op het podium van De Toeters maakten. Vooral aan kletspraat en dans was er geen gebrek. Liefst vijf tonpraters namen plaats in of rondom te ton. En met de dansgroepen MW, Shake It Up, Kick Off en MJ kan de carnavalsvereniging uit Budel-Schoot nog jaren vooruit.
Na een jaar afwezigheid keerde Gerard Kissen terug in de ton. Hij vertelde op vermakelijke wijze over de beslommeringen van de kerstman.
Ook John Govers is een bekende verschijning voor het bonte avond-publiek. Als gemeentewerker zette hij de stijgende lijn voort. Kleine tekstuele haperingen wist hij handig recht te zetten of zelfs in zijn voordeel te gebruiken. “Ook bij de gemeente worden weleens fouten gemaakt”, aldus Govers, met het nodige gevoel voor understatement.
De gemeente Cranendonck en de Limburgse roots van de nieuwe burgemeester Roland van Kessel kwamen bij veel acts aan bod. Het werd de rode draad van de avond.
Een van de grote uitdagingen waar de bonte avondcommissie de komende jaren voor staat is het vinden van een waardige opvolger voor de tonpraters Boy Jansen en Jac Kuppens. Jansen stopt met optreden in de gemeente Cranendonck. Zijn buut als stewardess Truus van Boven was het hoogtepunt van de avond. Met originele grappen, een goed gevoel voor publieksinteractie en knap acteerwerk had hij de zaal al snel voor zich gewonnen. Dit ondanks vervelende opvliegers.
Kuppens maakte vorig jaar als invalkracht eenmalig zijn comeback. Dit jaar kroop hij echter opnieuw in de huid van zijn typetje Driek. Met het verrassingsoptreden werd een oude belofte aan prins Jos III ingelost. In zijn thuisdorp had Kuppens de lachers snel op zijn hand met geslaagde grappen als: “De prins doet aan een sport die weinig inspanning van hem vraagt en waarbij hij veel meters maakt. Hij doet aan parachutespringen.’
Net als Kuppens liet ook Joep van Moorsel de ‘veilige’ ton links liggen. Daarmee maakte de debuterend tonprater het zichzelf niet gemakkelijk. Hij bleef echter knap in zijn rol van jongvolwassene op huizenjacht.
De groepen We Méle en Tri-Jo’s zorgen al jaren voor de invulling van het cabaretgedeelte van de bonte avonden. We Méle bracht de datingshow De Twedde Keus. Vooral het ‘kansloze typetje’ van Henk van Meijl werkte flink op de lachspieren. Uiterlijk werd er wel een match gevonden voor Jos de Werdt. Hij vond zijn prinses.
Ook de cabaretgroep Tri-Jo’s viel dankzij geslaagde grappen en ludiek acteerwerk geen moment uit de toon. Niet als sollicitanten voor de functie van (nacht)burgemeester van Cranendonck én niet als De Drie Tenoren.
Visuele vondsten waren er van Oet Schot. Met de vertelstem van Eric Peeters bracht de groep het scheppingsverhaal van carnaval.
De avonden werden muzikaal opgeluisterd door het Leendse dweilorkest BORL. De presentatie was in handen van Teun van Moorsel.