Budelse volleybalster schrijft geschiedenis met oranjedames

19-10-2018 12:04 - Ingezonden door Roy de Leijer

Veel volleyballiefhebbers zitten vrijdag al in alle vroegte aan de buis gekluisterd. De oranjedames spelen dan vanaf 06.40 uur Nederlandse tijd in Yokohama om een finaleplaats van het WK. In Budel worden in het bijzonder de prestaties van dorpsgenoot Yvon Beliën gevolgd. De Budelse heeft met haar ploeg in Japan al historie geschreven, maar kan daar dit weekend nog een nieuw hoofdstuk aan toevoegen.

WK-goud werd er nog nooit behaald door de Nederlandse volleybalploeg. Wel werd in 1995 het EK gewonnen. Het damesteam schreef deze maand al historie op het wereldkampioenschap in Japan. Nog nooit eerder werd de laatste zes, laat staan de eerste vier, op een WK bereikt.
Nadat maandag in een thriller werd afgerekend met de regerend wereldkampioen, de Verenigde Staten, was het bereiken van de halve finale een feit.
De laatste groepswedstrijd in de Final Six, tegen olympisch kampioen China, werd met 3-1 verloren, waardoor het team van bondscoach Jamie Morrison tweede werd in de groep.

In de halve finale wordt er vrijdagochtend gespeeld tegen Servië. Het land was vorig jaar in de finale van het EK nog te sterk voor Nederland. Eerder dit WK werd er met 3-0 gewonnen van de Servische dames. Als de oranjedames opnieuw winnen, dan spelen ze zaterdag om 12.40 uur de finale. Bij verlies wacht die ochtend om 10.20 uur de strijd om het brons. China of Italië is dan de tegenstander.

Na haar volleybaljaren bij Ledûb in Budel speelde Beliën in Nederland voor Summa Peelpush in Meijel en eredivisionist VC Weert. Daarna stond ze in Duitsland en Italië onder contract. Inmiddels speelt ze in Turkse competitie. Beliën kende niet de meest ideale voorbereiding op de mondiale titelstrijd. In de aanloop naar het toernooi kampte ze met klachten die werden veroorzaakt door een virus. Vanwege de geldende protocollen sloot ze daarom wat later aan bij het team. Het toernooi kwam echter nooit in gevaar.

Haar neef Denis Pront, kastelein van de Cambrinus Bar in Budel, gooide voor de Olympische halve finale in 2016 in Rio, waar de oranjedames net buiten het podium vielen, de deuren van het café midden in de nacht open. Vrijdagochtend past hij daarvoor. “Dat ga ik nu niet redden”, aldus Pront. Wel zijn de strijd om plaats drie en de finale op zaterdag in de Budelse kroeg te zien.

Inmiddels weten we dat Oranje zich niet heeft geplaatst voor de finale. Yvon en de andere Oranjedames gaan zich opmaken voor de strijd om het brons.