KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD

‘Dit is dé manier om de historie van Brabant beter te leren kennen’

11-08-2017 10:36 - Ingezonden door Roy de Leijer - Foto's DeMeus

In het kader van 69e editie van de Brabantse Heemdagen bracht een klein leger Brabantse heemkundigen op 3 en 4 augustus een bezoek aan Cranendonck en Hamont-Achel. Middels een rondgang langs allerlei bijzondere gebouwen en bezienswaardigheden kregen de deelnemers een inkijkje in de lokale historie.

De organisatie van de 69e editie van de Brabantse Heemdagen was in handen van Stichting Brabants Heem en heemkundekring De Baronie van Cranendonck, die 60 jaar bestaat. Het thema dit jaar was: ‘Cranendonck, van heerlijkheid en baronie tot gemeente’.
Meer dan vijftig vrijwilligers waren actief bij de begeleiding van de bijna tachtig gasten, die op donderdag gingen wandelen langs historische gebouwen in Budel en Dorplein. Op vrijdag stond er een fietstocht van 38 kilometer op het programma langs bezienswaardigheden in Maarheeze, Soerendonk, Gastel, Achel, Hamont en Budel-Schoot.
Objectengidsen gaven op beide dagen tekst en uitleg bij onder andere het Prisonneke in Budel-Dorplein, het Schepenhuis in Budel, Landgoed Cranendonck en de Teutenkamer in het Ursulinenklooster in Hamont. Andere programmaonderdelen waren een ontmoeting met Junt en de Bram van Brabantquiz.

De officiële aftrap vond donderdag plaats in het gemeentehuis in Budel. Daar werden de Brabantse heemkundigen en enkele lokale deelnemers ontvangen door burgemeester Marga Vermue. Na de ceremonie protocollaire werden de horloges van de vele gidsen gelijkgezet voor de eerste serie wandelingen.
“Het is een hele organisatie”, zegt Toon van Cranenbroek van heemkundekring De Baronie van Cranendonck tijdens de rondgang door Budel, “het lijkt een beetje op ‘Gluren bij de buren’, zoals we dit eerder onder meer in Budel en Soerendonk hebben gehouden. Deze rondleidingen zijn echter helemaal gericht op leden van heemkundekringen. Er is iets meer aandacht voor de historische context. Zo krijgen de deelnemers bij ieder object wat langer de tijd om meer door te vragen.”

Budel en Maarheeze waren in 1959 en 1988 al eens het decor van de Brabantse Heemdagen. “Vroeger duurde het evenement vier dagen”, vertelt Van Cranenbroek, “destijds werd er geslapen in grote zalen en clubgebouwen. Nu regelen de mensen zelf een overnachting bij een bed en breakfast, hotel of mini-camping. Vaak worden er een paar dagen aan vastgeplakt om alles nog eens om het gemak te bekijken.”

Voor de 69e editie hadden heemkundigen uit heel Brabant, waaronder Roosendaal, Cuijk, Best en Helmond, koers gezet naar het zuidoosten van de provincie. Ze lieten zich tijdens het tweedaagse verblijf niet afschrikken door de wisselende weersomstandigheden.
Rieky de Jong uit Oss had uitgekeken naar het bezoek aan Cranendonck: “Ik heb vroeger lesgegeven aan de Mater Amabilisschool in Soerendonk. En mijn man heeft stage gelopen bij de zinkfabriek in Budel-Dorplein.”
Wim van Rooij uit Sint-Oedenrode - volgend jaar het decor van de zeventigste editie - was in 1959 en 1988 ook al van de partij in Budel en Maarheeze. Van Rooij: “Vanaf 1955 neem ik deel aan de Brabantse Heemdagen. Alleen in 1973 was ik afwezig. Toen heb ik vanwege een hernia verstek moet laten gaan.”
Hij vindt de uitstap een uitgelezen kans om de gemeente Cranendonck en haar omgeving beter te leren kennen. Van Rooij: “Als je hier op eigen gelegenheid gaat rondstruinen, dan moet je het allemaal zelf maar uitzoeken.”
Hij krijgt bijval van Dina Kuijsten uit Sprang-Capelle: “We krijgen heel veel informatie. Dit is dé manier om de historie van Brabant beter te leren kennen.”
Voor Louis en Ans Smeets uit Soerendonk was het bezoek aan Cranendonck een thuiswedstrijd. Het echtpaar gaat al verschillende jaren mee op pad met de Brabantse collega’s. Louis Smeets: “Sinds ik met de VUT ben, nemen we deel aan de Brabantse Heemdagen. Vroeger werd dit het Heemkamp genoemd. Dan stond er ook een werkactiviteit op het programma.”