EMM deelt podium met pianoduo Blaak

08-02-2019 10:06 - Ingezonden door Roy de Leijer - Foto DeMeus

Het optreden vindt plaats in het kader van de concertreeks Verrassende Ontmoetingen. Hierbij worden telkens twee orkesten van het hoogste amateurniveau in de gelegenheid gesteld om blaasmuziek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Op zondag 17 februari is het de beurt aan Eendracht Maakt Macht (EMM) en harmonieorkest Vleuten om te concerteren in Theaters Tilburg. Het harmonieorkest van EMM neemt voor de eerste keer deel aan de prestigieuze concertreeks. Bijzonder is dat EMM-dirigent Hans van der Velden eerder bij harmonieorkest Vleuten aan het roer heeft gestaan.

Afgelopen maandag vond in de grote zaal van gemeenschapshuis De Borgh in Budel de eerste muzikale kennismaking tussen het Budelse harmonieorkest en het pianoduo Martijn en Stefan Blaak plaats. Het Almelose duo reist over de hele wereld. Zo wordt en werd er niet alleen opgetreden in Nederland, Duitsland en België, maar ook in Japan en de Verenigde Staten.
De repetitie werd eveneens bijgewoond door componist Eduard de Boer. Hij sprak van een spannend moment. Het was de eerste keer dat hij zijn compositie live hoorde, met alle toeters en bellen. Dat betekende echter ook dat er nog de nodige finetuning moest plaatsvinden. Het was bij momenten een hectische avond voor de dirigent, het pianoduo en de componist. In de pauzes tussen de verschillende repetitieblokken werd er druk overleg gevoerd. De Boer: “Het is een nieuw, organisch muziekstuk. Dit is het begin van een groeiproces.”

EMM brengt in de concertzaal van Theaters Tilburg in totaal een viertal werken ten gehore, waaronder het nieuwe, twaalf minuten durende ‘Amara Tanta Tyri’. De Boer schreef het stuk voor twee piano's en een blaasorkest. De componist uit Hoorn werd hiervoor geïnspireerd door een gelijknamige exorcismespreuk.
Van der Velden spreekt van een primeur: “Zoiets als dit gebeurt haast nooit. Er is zelfs nog nooit een modern stuk geschreven voor een pianoduo en een blaasorkest.”
EMM-voorzitter Johan Vos vindt het klassieke concert een leuke en goede afwisseling. “Amara Tanta Tyri is een razend moeilijk stuk dat is geschreven voor het hoogste amateurniveau. Voor onze muzikanten is het goed om eens in de zoveel tijd een dergelijk muziekstuk te spelen”, aldus Vos. “Het klankidioom is anders dan bij een promsconcert. Het is niet alleen lastig vanwege de muziek, maar ook door de samenwerking met de pianisten”, weet Van der Velden.
Na afloop van de repetitie was de tevredenheid echter groot en werd er met vertrouwen uitgekeken naar het optreden in Tilburg. Martijn Blaak: “Het is altijd spannend om een stuk voor de eerste keer door te spelen. Het is niet alleen wennen voor het harmonieorkest, maar ook voor ons. Het gaat om het vinden van de juiste wisselwerking.”
Zijn broer Stefan vult aan: “Het was altijd al een van onze wensen om samen met een harmonieorkest een nieuw, origineel werk te spelen. We hebben in het verleden vaker met harmonieorkest opgetreden. Daar ligt ook onze achtergrond en die van onze ouders.”

Verrassende Ontmoetingen, met harmonieorkest Vleuten en harmonieorkest EMM Budel, vindt op zondag 17 februari plaats in Theaters Tilburg. De concertmiddag begint om 14.30 uur. EMM brengt in totaal vier werken ten gehore. Naast de première van ‘Amara Tanta Tyri’ zijn dit ‘Enigma Variations’, ‘Four Scottish dances’ en ‘Hymn of the Highlands’.
Meer info: www.theaterstilburg.nl