KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD
KLIK HIER VOOR DE POOL DE FRANCE VAN HAC WEEKBLAD

Gouden draagspeld voor burgemeester bij afscheid van Cranendonck

28-09-2017 15:41 - Ingezonden door Redactie - Foto's DeMeus

De Cranendonckse gemeenteraad heeft dinsdag met een ‘bijzondere raadsvergadering’ afscheid genomen van burgemeester Marga Vermue, die terugkeert naar Zeeland om daar burgemeester van de gemeente Sluis te worden.

In de raadszaal klonk veelvuldig applaus. Ook werden er veel lovende woorden gesproken door onder anderen gemeentesecretaris José van Aaken en wethouder Jan van Tulden. Met het vertrek van Vermue verliest Cranendonck onder meer een verbinder, aldus Van Aaken. Van Tulden stelde dat Vermue Cranendonck van adolescentie naar volwassenheid gebracht. Van Tulden: “Er heerst nu een volwassen bestuurscultuur.” Plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Karel Boonen, memoreerde onder meer haar sociale vaardigheden op Twitter en Facebook.

Alfred Veltman sprak namens de burgemeesterskring Zuidoost-Brabant. Hij gaf aan dat hij deze zomer enorm was verrast toen hij het nieuws over het vertrek van Vermue vernam.

Hij wenste haar veel succes als burgemeester van Sluis. “Wat vrouwelijk burgemeesters erbij in deze regio zou overigens een goede zaak zijn”, aldus Veltman, die zelf later dit jaar afscheid neemt als burgemeester van Someren.

Vanwege haar verdiensten werd Vermue door Boonen onderscheiden met de gouden draagspeld van de gemeente Cranendonck. Deze hoge gemeentelijke onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een draagspeld met het gemeentelogo, de kraanvogel.

In haar speech bedankte Vermue iedereen voor de mooie woorden. Ook stond ze stil bij verschillende thema’s die de afgelopen vijf en een half jaar in Cranendonck hebben gespeeld, zoals de opening van AZC Cranendonck, de verbouwing van het gemeentehuis in Budel en de A2-samenwerking met de gemeenten Heeze-Leende en Valkenswaard.

Taalvirtuoos Wim Daniëls, net als de vertrekkende ‘burgermoeder’ een fanatieke wielerliefhebber, zorgde na afloop van de bijzondere raadsvergadering voor een ludieke noot. Aansluitend begon de drukbezochte afscheidsreceptie. Veel Cranendonckers, verenigingen en organisaties waren naar het gemeentehuis gekomen om afscheid te nemen van de vertrekkende burgemeester.
Op vrijdag 6 oktober wacht Vermue opnieuw een bijzondere gemeenteraadsvergadering. Die dag wordt ze officieel geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Sluis.