KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD
KLIK HIER VOOR DE POOL DE FRANCE VAN HAC WEEKBLAD

Fierljeppen in Hamont

08-08-2017 08:54 - Ingezonden door Redactie

Op zondag 13 augustus 2017 organiseert KLJ Hamont voor de 29ste maal het Open Belgisch Kampioenschap Fierljeppen. Fierljeppen is die Friese volkssport waarbij de deelnemers proberen om met een polsstok van 12m over een gracht van 12m droog de overkant te bereiken. Ongeveer de helft van de plaatselijke deelnemers gaat op een of andere manier onherroepelijk te water – de andere helft haalt met een gekke, spectaculaire, toevallige of uitgekiende sprong de overkant.

Voor de jongeren is er dit jaar weer het kampioenschap “Slingerapen”. In plaats van een polsstok wordt er hier geprobeerd om met een lang touw de overkant van de gracht te halen.
Vanaf dit jaar wordt er, naast het BK Fierljeppen, wederom een BK Bommetje georganiseerd. Je kent het traditionele bommetje: op de meest gekke manier in het water springen. Je springt vanaf een stelling, die 2,50 meter hoog is, in het water en probeert de hoogste spetters te maken, de winnaar of winnares mag zich 1 jaar lang Belgisch Kampioen(e) Bommetje noemen en zal de opvolger of opvolgster van Rik Belien zijn. Kom en spring gratis mee!
Het evenement gaat door op het industrieterrein van Hamont, nl. op de Middenweg tussen de Gemeentewerf en Horeca Van Zon. De toegang is de gehele dag gratis, en naast de Fierljepwedstrijd hebben er voor klein en groot enkele ontspannende activiteiten plaats. De Fierljepwedstrijd begint om 10 uur ‘s ochtends en de finale zal plaatshebben omstreeks 18 uur. Aan de finale nemen de 10 beste springers (m/v) deel. Degenen die de verste afstand laten opmeten, mogen zich voor het komende jaar respectievelijk Belgisch Kampioen en Kampioene Fierljeppen noemen. Ook dit jaar loopt de wedstrijd onder de deskundige begeleiding van een demonstratieteam uit Nederland. Zij zullen tevens enkele spectaculaire sprongen, waaronder duo- en zelfs trio- sprongen ten beste geven.

Op vrijdag 11 augustus vanaf 21 uur worden de feestelijkheden op gang geschoten. Dit jaar is er een live optreden van de coverband Nerveus. En op zaterdag 12 augustus wordt de Jeppersdag ingeleid met de jaarlijkse Jeppersparty onder begeleiding van DJ Team Ongeremd.