Zondag 15 juli:  Over merklappen, overhanddoeken en borduurwerk.

14-07-2018 13:12 - Ingezonden door Redactie

Wie herinnert zich niet die specifieke zondagse soep op het fornuis in de keuken. De inrichting met de geglazuurde potjes met zout, meel en suiker. De koffiemolen nog aan de wand en de handdoeken achter een strak gestreken katoenen doek met een met de hand geborduurde opschrift “mijn keuken is mijn trots”. Geen fancy wasemkap of ledverlichting, de keukentafel belegd met een plastic tegen vlekken in het tafellaken. Je raakt het beeld nooit meer kwijt. Daarom ook zo fijn dat ik het met enige regelmaat nog mag gaan ophalen in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind.

Deze zondag zijn weer tal van ambachtslieden aan het werk. Diverse demonstraties van de smid, de houtbewerkers, de vlechters en houtzagers. In onze zagerij “Bi-j Maantje “ worden stevige bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken. Het is de beleving van het ambacht, de passie van de vrijwilliger en het verhaal dat naar eer en geweten wordt gedeeld met de bezoekers. Dat maakt Eynderhoof nu zo bijzonder. Thema van deze zondag is een tentoonstelling van merklappen, overhanddoeken en borduurwerk.

Een merklap is een borduurwerk dat vaak wordt gemaakt als een test van iemands vaardigheden in het naaldwerk. (Geborduurde figuren, het alfabet, motieven of decoraties). Een overhanddoek is een handdoek met vaak een geborduurde tekst. De handdoek dient als decoratie samen met een handdoekenrek. Met borduren maak je diverse versieringen met naald en garen op textiel, leer of andere ondergronden aan de hand van unieke kruissteken. Je moet het maar allemaal weten. Maar als je niet gaat kijken dan mis je bevlogenheid en een stralende glimlach van de mensen van Eynderhoof. Vaklieden, gastvrij en vriendelijk.

In het bakhuis worden de heerlijkste vlaaien en knapkoeken gebakken. De mandenvlechters laten zich door alle bezoekers niet afleiden en vlechten geconcentreerd verder. En ook de diverse exposities zijn zeker de moeite waard. Veel van de oude ambachten zijn in bedrijf. Er wordt o. a. stroop, kaas en wijn gemaakt. En in de kiosk staan diverse gerede producten te wachten op nieuwe klanten. De muziek wordt deze zondag verzorgd door Kees Strijbos

Het museum is op 15 juli open van 13.00  tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl