Politie HANO presenteert jaarcijfers

24-06-2018 10:59 - Ingezonden door Redactie

Dinsdag 19 juni was de pers uitgenodigd in het hoofdkantoor van de politie HANO in Neerpelt voor de presentatie van de jaarcijfers 2017. Korpschef Paul Claes liet weten erg tevreden te zijn over de gehaalde quota’s, maar hekelt de verruwing van de maatschappij die niet enkel voor meer strafbare feiten zorgt maar ook de taak van het politiekorps extra moeilijk maakt.

Als we kijken naar een aantal gerechtelijke feiten zoals aanranding van de eerbaarheid, opzettelijke slagen en verwondingen, de weerspannigheid en smaad, verkrachtingen… zien we inderdaad een stijging in de cijfers. “Dit is onder andere te wijten aan de verharding van de maatschappij,” aldus Claes.. “Niet enkel de politiemensen die in contact komen met overtreders of in bepaalde situaties terechtkomen stellen dit vast en hebben hier last van, ook in de cijfers komt dit terug. Zo is er in veel gevallen een stijging zichtbaar. Maar niet enkel de ruwere houding van de mensen heeft hiermee te maken”, nuanceert Claes, “De cijfers zijn ook afhankelijk van het aantal aangiftes die we effectief binnenkrijgen.”

Over het algemeen kan er vastgesteld worden dat de meeste cijfers gelijk blijven met 2016. Denk aan het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel, het aantal geregistreerde misdrijven (gaande van diefstal tot moord). Wel positief om te melden is dat er in 2017 geen enkel dodelijk verkeersongeval is geweest in Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt. De Politie HANO blijft ook steeds deelnemen aan de lokale en Vlaamse acties zoals de Bob-campagne en de reguliere snelheidscontroles. Ook hier bleven de cijfers stabiel. In vergelijking met de rest van de provincie Limburg presenteert de Politie HANO een mooi resultaat op zowel het gebied van verkeersovertredingen als criminaliteit.