Neerpeltse beiaardier geeft drie concerten per week in de VS

25-02-2018 16:09 - Ingezonden door Evert Meijs

Jan Verheyen, beiaardier van Neerpelt en Hasselt, vertoeft al sinds begin dit jaar in het zonnige Florida, in de plaats Lake Wales. Hij bespeelt daar de beiaard van de Bok Tower Gardens, dè place to be voor beiaardiers, want het is een van de grootste, zwaarste en mooiste instrumenten ter wereld.

Tekst Jan Verheyen en Evert Meijs, Foto’s collectie Jan Verheyen

Wat maakt deze plek zo bijzonder?
Als beiaardier moet je hier geweest zijn; dit is het mekka van de beiaardkunst. Het is niet alleen het instrument dat zo bijzonder is, maar ook alles er rondom. De beiaard van 1927 is met bijna 60 ton aan klokkenbrons één van de zwaarste ter wereld. De grootste klok weegt 11 ton; dat is meer dan twee keer zo veel als de volledige Neerpeltse beiaard; dat vind je bij ons nergens.
De toren is speciaal voor het instrument gebouwd in een heel fraaie art-deco-stijl en is ingepland in een mooi tropisch park boven op een heuvel. In de toren heeft de beiaardier een opnamestudio, maar er is ook nog een archief en ook bevindt er zich de meest- uitgebreide bibliotheek voor beiaard ter wereld. Er werkt in de toren niet alleen een beiaardier, maar ook nog een technieker en een bibliothecaris. In totaal werken er zestig mensen en vierhonderd vrijwilligers in de tuinen. Ze zijn dan ook het hele jaar open en ontvangen elke dag toeristen van overal.
De ‘Singing Tower’ is wat deze tuinen zo speciaal maakt en de concerten zijn de attractie van het park. Hier draait het om.

Wat doe je ginder?
Wel, van oktober tot mei is het hier hoogseizoen; dan wordt er elke namiddag twee keer een concert van een half uur gespeeld en daarvoor ben ik hier. Ik doe dit drie dagen van de week en de andere dagen speelt de vaste beiaardier, Geert D’hollander, die mijn leraar aan de beiaardschool was, maar ondertussen al een jaar of vijf hier woont en werkt.

Valt het mee?
Het valt ontzettend goed mee, beter dan ik had verwacht. In het begin was ik overweldigd door al het moois en ik ben dat eigenlijk nog altijd. Ik voel me als in vis in het water. Ik heb alle tijd om mijn concerten goed voor te bereiden: nieuwe muziek in de bib zoeken, instuderen, bewerkingen maken… Daar vind ik thuis niet altijd de tijd voor.
En wat ik ook heel fijn vind, is dat de mensen heel erg waarderen wat ik speel. Je kan hier in alle rust naar het concert luisteren; je wordt niet gestoord door andere geluiden. Na de concerten is er een ‘meet and greet’ met de beiaardier en dan krijg ik heel veel waardering. Vaak willen ze met me op de foto; dan voel ik me net een popster. Mensen zijn verrast door de warme beiaardklanken en willen graag een praatje maken met de beiaardier, die hier eigenlijk even uitzonderlijk is als een pinguïn.

Is dat zo? Zijn er geen beiaarden in de Verenigde Staten van Amerika?
Toch wel, maar in Florida niet echt. Daarvoor moet je meer naar het noorden. De beiaard werd in Amerika aan het begin van de vorige eeuw geïntroduceerd als herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien komen er steeds meer instrumenten, vooral aan universiteiten of in parken, zoals hier. Dit is een groeiland voor de beiaard.

Je kunt Jan nog volgen op zijn blog: https://boktowerexperience.blogspot.com.