KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD
KLIK HIER VOOR DE POOL DE FRANCE VAN HAC WEEKBLAD

Oog voor Sierra Leone

07-08-2017 17:14 - Ingezonden door Redactie

Katelijne Domen uit Neerpelt is de oprichter van de humanitaire organisatie ‘Eye for Salone’. Deze kleine feitelijke vereniging, bestaande uit Belgische en Sierra Leoonse medewerkers, wil kwaliteitsvol onderwijs bieden aan kinderen en kansarme groepen in het Afrikaanse Sierra Leone.

Concreet is de vereniging verantwoordelijk voor de bouw van ‘The Flemisch Institute and Primary School’ in Freetown, die in 2015 in gebruik werd genomen. Daarnaast bieden ze ondersteuning aan twee blindenscholen in Kenema en Koidu Town. Ook organiseren ze educatieve workshops o.a. rond Family Planning. Onlangs trok Katelijne, samen met 13 studenten van de Vrije Universiteit Brussel, naar Freetown om daar mee te werken aan de bouw van de ‘Flemisch Secundary School’. Bovendien was het voor de studenten, die deel uit maken ‘Edukado’ (een vrijwilligersorganisatie die groepen studenten uit het hoger onderwijs ondersteunt en begeleidt bij het realiseren van een bouwproject in het Zuiden) een erg bijzondere inleefervaring. De studenten hebben tijdens hun verblijf hard meegewerkt aan de bouw van de nieuwe, secundaire school. Alle werken, zoals het graven van funderingen, het maken van beton en het maken van bakstenen gebeurt manueel. Het doel is om eind augustus de ruwbouw af te hebben.

Katelijne zelf was erg benieuwd om te ontdekken hoe de kleuter- en lagere school, die dus sinds 2015 operationeel is, functioneert. Momenteel staat de teller op een 80tal studenten. De school wordt gerund door een lokaal team van leerkrachten en stafmedewerkers. Dankzij ‘Energy Assistance’ is de school voorzien van zonnepanelen, waardoor er een winkeltje en computerklas open gehouden kan worden en zo worden inkomsten gegenereerd voor de school. Ten gevolge van de armoede in het land (Sierra Leone is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld) en de Ebola Crisis nog niet zo lang geleden, hebben veel ouders moeite om het schoolgeld voor hun kinderen te betalen. De meeste kinderen die er school lopen, gingen voordien niet naar school. En er zijn nog veel kinderen uit de buurt die spijtig genoeg niet de middelen hebben om naar school te kunnen gaan.

Er wordt verwacht dat het aantal inschrijvingen volgend jaar nog zal toenemen, wat betekent dat de school infrastructureel zal moeten uitbreiden. ‘Eye for Salone’ hoopt dan ook door de overheid erkend te worden zodat ze financiële steun kunnen ontvangen. Wie meer wil weten over de projecten van ‘Eye for Salone’ kan een kijkje nemen op www.eyeforsalone.be  of volg de vereniging op Facebook. Wie de organisatie graag wil steunen, kan meter of peter worden om zo een leerling van ‘The Flemisch Primary School’ te sponsoren. Het schoolgeld bedraagt €65 per jaar. In ruil krijgt u regelmatig nieuws van uw sponsorkindje. Daarnaast kan u een centje storten op het rekeningnummer BE25 7340 3374 3982.  Voor meer info kan er ook gemaild worden naar eyeforsalone@hotmail.com