KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD
KLIK HIER VOOR DE POOL DE FRANCE VAN HAC WEEKBLAD

Op ontdekking doorheen de Dolen

13-08-2017 12:58 - Ingezonden door Redactie

Op 1 juli organiseerde Natuurpunt Neerpelt en vzw De Wulp een rondleiding bij De Holen.
De Holen is een voormalige watering van 65 ha. Sinds begin dit jaar is het erkend als cultuurhistorisch landschap, en terecht. Het 19de eeuwse bevloeiingssysteem van slootjes en grachten is nog vrijwel intact en wordt nu nog gebruikt voor het ‘weteren’ van de canadaplantages. Het gebied heeft er de voorbije eeuwen vele malen anders uitgezien.
Tot 1840 maakte het deel uit van het uitgestrekte heidegebied tussen Neerpelt en Achel. In 1838 had de Belgische regering al besloten om de onvruchtbare en woeste Kempense heidegronden  te ontginnen en om dit mogelijk te maken werd het kanaal Bocholt-Herentals aangelegd. Het kalkrijke water van dit kanaal kon perfect gebruikt worden om de droge heide te bevloeien. De heide veranderde zo in een bloemrijk grasland. Het hooi werd grotendeels afgevoerd naar Leopoldsburg om daar de massa paarden in conditie te houden.
De watering functioneerde tot in de jaren 50 toen de interesse van de plaatselijke boeren voor de watering verdween. In de plaats van de weiden kwamen canadaplantages. Nu is het een gevarieerd landschap van weides, canadaplantages, houtwallen en struweel.  En overal borrelt en bruist het water als in vroeger tijden.

Op 1 juli bij de start van de rondleiding kwam het water niet alleen van het kanaal maar ook vanuit de hemel. Het hield niet op. Zelfs een leek kan zien dat het gebied enorm veel potentieel heeft en een echte aantrekkingspool is voor alles wat van water houdt. De 17 deelnemers waren alvast overtuigd.