KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD
KLIK HIER VOOR DE POOL DE FRANCE VAN HAC WEEKBLAD

Lezing over slijmzwammen

12-10-2017 14:42 - Ingezonden door Redactie

Op donderdag 19 oktober houdt Ad Brouwers in ’t Perron een lezing over “slijmzwammen in de Herbertusbossen”. De avond wordt georganiseerd door IVN Heeze-Leende in samenwerking met Dorpshuis ’t Perron. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.
Wie de lezing eerder gehoord en gezien heeft weet hoe boeiend Ad kan vertellen over deze wonderlijke creaturen. Hij doet dat aan de hand van eigen macro- en microfoto’s. Overal in de natuur kun je slijmzwammen aantreffen. Tenminste als je er naar op zoek gaat, want ze zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog. In het bos zijn de meest wonderlijke creaties te bewonderen. Soms denk je mandarijntjes te zien, kleine tennisballetjes of lampionnetjes in prachtige kleuren en vormen. Dat zijn slijmzwammen die we ook kunnen tegenkomen in de Herbertusbossen.
Het najaar is een kleurrijk jaargetijde met ochtendnevels en geheimzinnige flarden mist. Planten, bomen en struiken die hun blad verliezen, brengen alles in gereedheid voor de naderende winter. In het bos heerst een schijnbaar ingetogen rust. In werkelijkheid gebeurt er iets wat de oplettende wandelaar zeker zal opvallen. Iets wat de kringloop van het leven voor een belangrijk gedeelte in stand houdt. Paddenstoelen en schimmels presenteren zich in een wonderlijke veelvoud van schoonheid en tinten.
Tijdens de lezing van Ad Brouwers zal veel aandacht besteed worden aan de wonderlijke wereld van de slijmzwam die eigenlijk geen zwam is. Ze nestelen zich graag in vergaan plantaardig materiaal, waar bacteriën en schimmels de boel opruimen.
Graag nodigen wij iedereen uit voor 19 oktober in ’t Perron. Voor meer informatie zie de website: www.ivn.nl/heeze-leende