Te Gek!?: Open Geest XL

14-11-2017 11:32 - Ingezonden door Redactie

‘Weet je waarom ik mij niet langer schaamde? Omdat ik erachter kwam dat iederéén gek is. Iedereen is gek. Gek worden als mens is een onmogelijkheid: iedereen is het al. Een dier dat in het nauw gedreven wordt, dát kan gek worden. Gek van angst of zo. Maar mensen niet. Ik was gek, besefte ik, en juist dat maakte dat ik verbonden was met andere mensen. Ik was net als zij. En zij, zij waren net als ik.’ Tot zover Ralph, de hoofdpersoon van Gezellig is anders, de novelle die Christophe Vekeman schreef in opdracht van de inmiddels allang vermaarde organisatie Te Gek!?.

Of Ralph gelijk heeft, is voer voor discussie. Maar hoe dan ook staat met zekerheid vast dat, hoewel er maar weinig over gepraat wordt, één op de vier Belgen in de loop van zijn leven met ernstige psychische problemen te maken krijgt. Niemand blijft er gegarandeerd van gevrijwaard. En overkomt het niet onszelf, dan wel onze kinderen, onze ouders, onze vrienden, de buren en ga zo maar door.

Respectievelijk in 2014 en 2016 maakten Rick de Leeuw en Annelies Brosens van Laïs een drempelverlagende tournee langs de Vlaamse psychiatrische centra, onder de titel ‘Open Geest’. Op vraag van Te Gek!? wordt deze geest verruimd en krijgen, ditmaal onder de noemer ‘Open Geest XL’, Rick en Annelies het gezelschap van onder meer Guy Swinnen, Christophe Vekeman en Jan Hautekiet. Muziektheater met een missie, ja, maar vooral ook van de beste kwaliteit. Deze avond gaat door op 24 november om 20.30 uur in CC Palethe te Overpelt. Meer info en tickets op www.palethe.be