Projectzangers gezocht voor Allerzielenconcerten

26-04-2018 21:34 - Ingezonden door Redactie

Op zaterdagavond 3 november 2018 zal Tom Suters uit Nuenen voor de vijfde keer een groot Allerzielenconcert voor koor en orkest dirigeren in de Clemenskerk in Nuenen. Een tweede uitvoering zal op zondagmiddag 4 november plaatsvinden in Valkenswaard. Voor deze uitvoeringen worden ca. 80 koorzangers en -zangeressen gezocht. De repetities vinden plaats op een aantal zaterdagen in september-oktober in Nuenen en Helmond. Iedereen met koorervaring kan zich opgeven tot 1 mei via www.tomsuters.nl, via een e-mail naar info@tomsuters.nl of telefonisch via 06-54974744. De concerten worden dit jaar begeleid door het Valkenswaards Kamerorkest. Ook hiervoor worden ter ondersteuning nog ervaren strijkers in alle groepen gezocht evenals 2 trompettisten, 3 trombonisten en een tubaspeler.
Er worden twee koren gevormd. Een Groot Koor (ca. 60 zangers, kosten €75) dat een aantal werken met orkest uitvoert en een Klein Koor (ca. 25 zangers, kosten €40) dat een aantal a capella koorwerken uitvoert. Doe je aan beide koren mee bedragen de kosten slechts €100.
De Allerzielenconcerten onderscheiden zich altijd door de keuze van minder bekende maar zeer toegankelijke en sfeervolle klassieke muziek. De muziek staat uiteraard veelal in het teken van Allerzielen en de herdenking van de overledenen. Dit jaar staat de barokmuziek van Jan Dismas Zelenka (een tijdgenoot van Bach uit Dresden) prominent op het programma aangevuld met muziek van de uit Letland afkomstige componisten Cyrillus Kreek en Peteris Vasks: muziek om van te smullen zowel voor de uitvoerenden als de luisteraar!
Kan ik meedoen?
Zingen is leuk, goed (leren) zingen is nog leuker en het zingen van bijzondere klassieke koormuziek samen met een orkest is een unieke ervaring! De Allerzielenconcerten zijn bedoeld om iedere koorzanger en -zangeres, ongeacht leeftijd en muzikale achtergrond de gelegenheid te bieden om dit zelf te ervaren zonder dat je daar een half jaar of nog langer wekelijks voor moet repeteren!
Door te streven naar een combinatie van ervaren en minder ervaren deelnemers waarbij de eersten de laatsten helpen om zich snel de muziek eigen te maken, kan in principe iedereen die al bij een koor zingt deelnemen.
Voorwaarde is wel dat je bereid bent om op de repetities hard te werken en thuis met behulp van de bladmuziek en het verstrekte oefenmateriaal (mp3, MIDI) en een CD met opnames de repetities voor te bereiden om deze efficii«nt te kunnen laten verlopen. Er kan je eventeeel gevraagd worden om een stemtest te doen. De eisen voor deelname aan het Klein Koor zijn daarbij hoger dan die voor het Groot Koor.
Werkwijze
Mensen kunnen altijd meer dan ze zelf denken. Deelnemers aan de Allerzielenconcerten worden dan ook bewust uitgedaagd om het beste uit zich zelf te halen door de keuze van de muziek en de manier van werken. Alleen zo kan er iets bijzonders en waardevols tot stand komen zowel op artistiek als persoonlijk vlak voor de deelnemers!
Er zijn slechts een beperkt aantal repetities op een aantal zaterdagen in september-oktober om zo de reguliere repetities van de deelnemers bij hun eigen koren niet te verstoren. De repetities worden op piano begeleid door onze vaste vakkundige repetitor. Ze verlopen in een open en vriendschappelijke atmosfeer waarin iedereen elkaar stimuleert en respecteert. Een repetitiedag vliegt vaak voorbij en ieder gaat na afloop moe maar voldaan naar huis. Naarmate de repetities met orkest en solisten naderen stijgt de spanning tot een maximum in twee zinderende uitvoeringen.
De meeste deelnemers ervaren na afloop van het project een gevoel van tevredenheid en trots, niet alleen over het met zijn allen behaalde resultaat maar ook (en misschien nog wel meer) over wat ze zelf in die korte tijd hebben geleerd en gepresteerd. Wil je dit zelf eens ervaren, schrijf je dan VOOR 1 MEI in voor het Allerzielenconcert 2018!