Lezing over bevers

13-11-2017 11:25 - Ingezonden door Redactie

Op 14 november om 19.30 uur houdt Willy de Koning in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 Weert, een lezing over bevers.
Op deze avond wordt ook de door haar gemaakte documentaire “Bevers in Nederland” vertoond.

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze een documentaire samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever.
Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die zich onbespied waant en heel rustig over land loopt.
Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige PowerPoint - gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ook neemt ze ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat ze in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.
Over de belevenissen met bevers, tijdens de talloze uren aan de waterkant, valt natuurlijk ook van alles te vertellen. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm “Holland, Natuur in de Delta waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte.
Verder neemt Willy de Koning tal van ‘beverattributen’ mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverknuffels, beverkeutels, takken met knaagsporen en boekjes over bevers. Voor geïnteresseerden zijn er gratis beverfolders om mee naar huis te nemen.