KLIK HIER VOOR DE WK POOL VAN HAC WEEKBLAD
KLIK HIER VOOR DE POOL DE FRANCE VAN HAC WEEKBLAD

Niets is vast op onze aarde

07-12-2017 15:53 - Ingezonden door Redactie

Ongeveer honderd miljoen jaar geleden zou je per vliegtuig van Amsterdam naar New York  hooguit een klein uurtje onderweg zijn. Er waren toen geen vliegtuigen die sneller dan die van tegenwoordig konden vliegen, maar die twee steden lagen toen dicht bij elkaar. Amerika lag tegen Europa aan. De noordelijke Atlantische Oceaan bestond nog niet.
Sinds die tijd is de aardkorst tussen deze twee werelddelen gescheurd en zijn ze uit elkaar gedreven met een snelheid van ongeveer 5 cm per jaar. En die beweging gaat nog steeds door. Volgend jaar is de afstand tussen Europa en Amerika weer 5 cm groter geworden.

Niets is vast op onze aarde. Alles stroomt en alles beweegt. Zelfs het hardste gesteente verandert op den duur van plaats. De beweging van de werelddelen over de aarde heet platentektoniek. Langs grote stroken schuiven ze uit elkaar of juist naar elkaar toe, of juist langs elkaar. Het gaat heel langzaam; in een mensenleven merk je daar niets van ..... hoewel, soms worden we opgeschrikt door een aardbeving of een vulkaanuitbarsting. Vulkanen hebben we niet in Nederland, maar ongeveer twee maal per eeuw is er in Nederland een krachtige aardbeving. De laatste was op 14 april 1992. In Roermond was er toen veel schade.

Aardbevingen, vulkanisme en ook het ontstaan van gebergten worden veroorzaakt door de platentektoniek. Veel van de bewegingen van de aardkorst gaan niet geleidelijk, maar met schokken. Dus zo merken we toch wat van de platentektoniek.

In het klein kun je daarvan wel het een en ander nabootsen. In het NMC in Weert is daarover een tentoonstelling. Het zijn niet alleen maar plaatjes van vulkanen en aardbevingen, maar je kunt alles zelf nadoen met allerlei proefjes. Met een paar eenvoudige dingen laat je zelf een aardbeving ontstaan en zie je hoe deze een huis kan verwoesten of hoe scheuren in de aardkorst ontstaan.

Op 12 december,19.30 uur, is hierover in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 Weert, een lezing waarin wordt uitgelegd wat de oorzaken en gevolgen van de platentektoniek voor de aardkorst zijn.

Voor de redactie:
Voor meer informatie:
Hub Jetten, 06-5165 4381
h.jetten@onsbrabantnet.nl