Opening uniek Zintuigenpark Weert

13-03-2018 10:24 - Ingezonden door Redactie

Niemand minder dan tv-persoonlijkheid Lucille Werner opent samen met Ger Koopmans, gedeputeerde van de provincie Limburg, en Geert Gabriëls, wethouder van Weert, het Zintuigenpark Weert feestelijk op woensdag 14 maart 2018. Het Zintuigenpark is een bijzonder en uniek project waar buitenspelen, toegankelijkheid en burgerinitiatief samenkomen. Een park in deze vorm bestaat nog niet in Nederland.

Zintuigenpark Weert
In het Zintuigenpark Weert staan de zintuigen horen, zien, ruiken, proeven en voelen centraal. Op iedere natuurbeleefplek wordt één zintuig geactiveerd en op de plek ‘Feest’ komen alle zintuigen samen. Het park nodigt jong en oud, mensen met en zonder een beperking, uit om gratis nieuwe ervaringen op te doen in een bosrijke omgeving. Het Zintuigenpark Weert ligt in het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man Weert, dat onderdeel is van het Grenspark Kempen~Broek.

Uniek
“Een prachtig project waar buitenspelen en toegankelijkheid samenkomen voor mensen met en zonder beperking. Ook zijn de speeltoestellen zo gemaakt dat ze natuurlijk integreren in het natuur- en recreatiegebied. Wat als een burgerinitiatief begon, is uitgegroeid tot een waardevolle, openbare voorziening voor Weert en omstreken. Een prima aanvulling op het al bestaande recreatieve aanbod in het IJzeren Man gebied.” benadrukt wethouder Geert Gabriëls.

Prikkelen
Anita van den Boogaard, voorzitter van de stichting Zintuigenpark is trots op het park. Als moeder van een gehandicapte zoon nam zij het initiatief om in een bosrijke omgeving de zintuigen op een speelse manier te laten prikkelen. “In het bos wandelen wordt nog leuker als je je zintuigen moet gebruiken. Je ontdekt nieuwe dingen, waardoor je belevingswereld nog groter wordt. Uiteindelijk hoop ik dat iedereen die het park bezoekt op een leuke manier verrast wordt door de natuur,” aldus Anita van den Boogaard.

Programma
Het feestprogramma op 14 maart begint om 14.00 uur bij de kinderboerderij in het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man Weert (parkeren aan Geurtsvenweg). Bij de kinderboerderij staan informatiekraampjes van een aantal zorginstellingen, die actief betrokken waren bij het Platform Zintuigenpark Weert. Het gezelschap wandelt vervolgens naar de plek ‘Feest’, waar de openingshandeling plaatsvindt. De zes verschillende plekken van het park zijn feestelijk versierd met vlaggetjes, gemaakt door leerlingen van basisschool Het Dal, medewerkers van Brownies&downieS Weert en bewoners van het zorgcentrum St. Martinus, onderdeel van Land van Horne. Ook treedt het koor Zilvie (Zingen Is Leuk Voor IEdereen) op, onder leiding van Anita Dierx. Zilvie is een koortje voor mensen met een beperking. Na het officiële gedeelte is er gelegenheid om de andere natuurbeleefplekken te bezoeken. Voor wie minder mobiel is, zijn er tuktuks en een riksja.

Gemeente Weert en Provincie Limburg
Het Zintuigenpark Weert is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Weert. Het park past in de toeristisch-recreatieve visie voor Midden-Limburg met bijbehorend projectenprogramma. Het park is aangelegd door Spereco Holland BV, het Weerter bedrijf gespecialiseerd in speeltoestellen en natuurlijk spelen. Zij doen ook de exploitatie.