Witte krokussen herinneren aan Dodendraad

29-03-2019 12:08 - Ingezonden door Redactie

De krokussen op de Grote Heide staan in bloei. Ze herinneren ons aan de Dodendraad. Dat is de elektrische grensversperring tussen België en Nederland die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geplaatst door de Duitse bezetter. Met het krokuslint herdenken we de doden die hier vielen en houden we belangrijke verhalen levend.

Het krokuslint loopt van de Noordzee tot het Drielandenpunt bij Vaals. In Pelt bloeien de krokussen ter hoogte van de kruising van de Grote Heide met de Ganzenpas. Ze werden in oktober van vorig jaar door kinderen van Basisschool De Regenboog geplant.
De witte krokussen lijken qua vorm op de isolatoren van de elektrische grensversperring die door de Duitsers werd geplaatst om spionnen en smokkelaars tegen te houden.

Je kan langs het traject van de Dodendraad fietsen. De route is 500 kilometer lang en kronkelt over de Belgisch-Nederlandse grens. Je fietst langs reconstructies van de Dodendraad en linten van krokussen. Meer informatie over de Dodendraad en de fietsroute vind je op www.grensroute.be.

Foto genomen bij de Doodendraad in Hamont-Achel